2017 yılında inşaat maliyetlerini incelediğimizde büyük bir artış gözlemleniyor. Bu maliyet artışları sıkı bir proje bütçe kontrolü ve iyi bir şantiye yönetimi istiyor. Satışların azalması, karlılık ve nakit akışı yönetiminde de önemli bir yönetim aracına olan ihtiyacı arttırıyor.
Bugün size Sn. Tevfik Güngör Uras’ın Dünya Gazetesinde 31.10.2017 tarihinde paylaştığı yazıdan özet verileri paylaşacağız.
2017 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında yani 3. çeyrekte geçen yıla göre:
1. Ortalama % 17.1 maliyet artışı var.
2. Malzeme artışı % 18.7
İşçilik artışı % 11.9
3. Demir-Çelik malzemede % 58.1
Kalorifer malzemesinde % 26.6
Elektrik malzemesinde % 23.9
Sıhhi tesisatta % 23.9
Ahşap malzemede ise % 23.9
İnşaat maliyetlerindeki artış hem mega projeleri hem kentsel dönüşüm projelerini hemde yap-sat veya tersten reel olan sat-yap dediğimiz konut üreticileri dahil herkesin maliyetlerinin de artmasına sebebiyet veriyor. Ekim ayındaki kur ve enerji/yakıt fiyatlarının artışı da cabası diyebiliriz.
Konut satıcıları, satışların zayıflamasından dolayı ne elindeki eski konut stoklarının ne de yeni konut stoklarının fiyatlarını bu maliyet artışını karşılayabilecek şekilde arttıramıyorlar. Bu da kar kaybına, hatta bazıları için maliyetine ve hatta daha da kötüsü zararına satışlara sebebiyet veriyor. Bunu da sırf personel, kredi, tedarikçi ve taşeron ödemelerini yapabilmek için yapmak zorunda kalıyorlar.
Aslına bakılırsa inşaatta talep azalması yok, nakit sıkıntısı ve faizlerin yükseliği var. Bunun yanı sıra daralan pazardaki arz fazla olmaya başlayınca müteahhitler cendereye alınmış gibi iyice sıkıştılar.
PİR Online Proje ve Şantiye Programımızdan dolayı sektörü, sorunlarını ve çözüm yollarını çok sıkı takip edip, müteahhitlerimize katkı sunmaya çalışıyoruz.
Sn. Ali Ağaoğlu’nun “Bıçak kemiğe dayanmadı, kemiği de yaraladı” diyerek durumun vahametini özetleyen açıklamasına bakınca, ilimizdeki ve diğer yerlerdeki müteahhitlerin durumunu daha iyi anlıyorsunuz.
Bu durum geçici olabilir, kurlar ve faizler inebilir. Piyasaya müdahalelerle nakit bollaşıp, satışlar yine hızlanabilir. Ticarette, piyasada dönemsel etkiler her zaman artı veya eksi yönde seyredebilir. Tüm bu riskleri, karmaşık ve zorlu inşaat süreçlerini yönetebilmek için PİR gibi kurumsal ve köklü bir dijital şantiye programına ve YSM gibi bir yazılım şirketine ihtiyacınız var.
PİR Online Proje ve Şantiye Programı 2011’den beri piyasada kullanılan, alanında Türkiye’nin ilk online bulut tabanlı şantiye ve inşaat yönetim programıdır. PİR ile şantiyelerinizin maliyet yönetimi, bütçe kontrol, hakediş, satınalma, stok, puantaj, finans vb. tüm iş süreçlerinizi yönetebilmektesiniz.
PİR Online Proje ve Şantiye Programını Ücretsiz Denemek İçin Tıklayınız